torsdag 8. mai 2008

Turisten

Padova
Padova er en flott by med beliggenhet ca 29 km øst for Vicenza, og 40 km sørvest for Venezia. Byen er derfor et naturlig knutepunkt for togsystemet i Nord-Italia. Padova har 212 000 innbyggere, og omlag 70 000 av dem er studenter. Universitetet i Padova er kjent som vesterlig histories nest eldste universitet, etter universitetet i Bologna. Det var studenter fra nettopp dette universitetet i Bologna, som i 1222 reiste opp til Padova og grunnla det vi nå kjenner som universitetet i Padova. Studentene skal etter sigende ha kommet i klammeri med professorene som underviste i Bologna, og valgte som en følge av dette å gå egne veier, og grunnla likegodt et nytt eget universitet for seg selv og sine likesinnede. Historien viser jo at dette var vellykket, og antall studenter pr i dag peker vel også ganske mye i den retningen. Men Padova er mer en bare en studentby. Byen har et rikt kulturliv, og byr på mange spennende former for underholdning, og har også mange gallerier og museer som er verdt et besøk. Et besøk bør man også gjøre i St.Antonio-katedralen i sentrum av byen, dit kommer folk fra hele verden for å kikke på det kjente til personen med samme navn.

Firenze
Firenze er en utrolig flott by med beliggenhet midt i hjerte av Toscana-regionen, og geografisk plassert omtrent midt på leggen til beinet som landet Italia danner. Jeg hadde egentlig ikke planlagt å besøke denne byen før siste helga i mai, da jeg reiser ned for å beskue motorsykkelsportens største årlige happening her til lands, nemlig det italienske Gran Prix på motorsykkel, MotoGP. MotoGP er hovedsakelig fabrikkteam fra de store motorsykkelfabrikkene i verden, men noen mindre team deltar også. Konkurransen er verdensomspennende og hvert år besøkes 24 forskjellige baner rundt om i verden for å kåre årets verdensmester blant verstingene. I fjor vant Ducati, som for øvrig også er min favoritt, for første gang i historien hele balletten. ItalianGP er Ducati’s hjemmebane, slik at hvis de skulle gå hen å vinne denne runden av MotoGP, vil det nok bli ellevilt liv på banen. Løpet foregår på Mugello Circuit, en bane som ligger litt utenfor selve byen Firenze.
Men tilbake til byen. Den er utrolig vakkert utsmykket og selve pølsa i rosinen er Il Duomo midt i sentrum. Den er et mesterverk av de sjeldne. Jeg fikk bare tre korte timer i byen for denne gang, men håper på et lengre opphold ved neste besøk.

Venezia
Denne byen er en perle i Nord-Italia. Byen med tusen broer er like vakker som alle historier tilsier. Det skal sies at antall turister overskygger byens glans noe, men de tankene forsvinner når man lar seg fascinere av byen trange gater, knøttsmå restauranter og ikke minst alle gondolene som seiler stille forbi.
Vi valgte å reise til Venezia på en fredag, siden vi ble fortalt at helga i Venezia som oftest er stappfull av turister, og det er nesten umulig å unngå store køer uansett hva man skal gjøre. Når vi ankom med toget om morgenen fant vi straks ut at dette også var tilfelle på vår valgte dag. Men vi gjorde en liten runde rundt om i sentrum, før vi fant ut at vi ville ta turen ut til Lido, som er et badested på utsiden av byen. Siden været var for meg veldig sommerlig, mellom 25 og 30 grader et sted, så vi det greiest å stikke unna de store folkemengdene og heller slappe av på en strand. Som sagt så gjort, og noen minutter senere satt vi på en rutebåt som sneglet seg gjennom kanalene på vei ut av sentrum. Etter ca 45min i båt ankom vi badestedet. Det gikk ikke lenge før unge Andersson hadde frigjort legemet for tøy, og Adriaterhavet sto for tur. 2. mai 2008 og årets første bad var unnagjort. Noe kaldt, men kan sammenlignes med Glomma i slutten av juni, ca 16 grader anslo jeg temperaturen til. Etter dette var det kun avslapping i sola som sto på menyen, og det var vel det man på svensk kaller underbart.
Etter noen herlige timer under solen, båtet vi tilbake til togstasjonen og booket billetter til turen hjem. En flott dag i en flott by gikk mot slutten. Vi håper å få tatt en tur dit igjen om ikke så altfor lenge.

Når det er sagt, er det i dag, 8. mai, kun en mnd igjen av mitt opphold her i Italia. Tiden går så altfor fort, men det er vel slik det er når man trives godt på et sted. Men det er fortsatt en mnd, og mye skal oppleves før den tid er omme, og med et tett skjema blir det helt sikkert en flott mnd.

Til helga får jeg norsk besøk av en god kamerat av meg som blir over fra lørdag til søndag. Veldig hyggelig å endelig se et mer kjente fjes, blir ikke så mye av det her nede. Så da blir jeg tur-guide i Vicenza en kort stund, for å vise frem byen jeg oppholder meg i. Vi håper at det flotte været holder seg, noe meteorologene har lovet.

Jeg beklager at bloggingen har avtatt i det siste, men som jeg fortalte sist så er det mye som skjer på en gang her, og det fortsetter nok slik fremover også. Men jeg blogger som ofte jeg kan, og setter pris på at dere fortsatt følger med meg.

Ha en fortsatt fin dag i sola, jeg hører dere har flott vær i dag!

Buona serata! Ciao!